Τι Είδαμε στο Neuralink Show & Tell 2022
Τι Είδαμε στο Neuralink Show & Tell 2022
- Μία Μαϊμου Πληκτρολογεί Τηλεπαθητικά
- Πρώτες Δοκιμές σε Ανθρώπους
- Μελλοντικές Εφαρμογές
- Προκλήσεις στην Ασύρματη Φόρτιση
- Κατασκευαστικές Προκλήσεις – Δυνατότητα Αναβάθμισης
- Προκλήσεις στην Ρομποτική Χειρουργική – Ζωντανή Επίδειξη Τοποθέτησης N1
Μία μαϊμού πληκτρολογεί τηλεπαθητικά. Ρομπότ χειρουργοί τοποθετούν τσιπάκι σε ψεύτικο εγκέφαλο σε ζωντανή μετάδοση. Σύντομα ίσως ξεκινήσουν οι πρώτες τοποθετήσεις σε ανθρώπους! Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που είδαμε στο “Neuralink Show & Tell Fall 2022” event τα ξημερώματα της 1ης Δεκεμβρίου.
Τί είναι η Neuralink;
Για όσους δεν γνωρίζουν, η Neuralink είναι μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στον χώρο της νευροεπιστήμης και της τεχνολογίας. Ιδρύθηκε από τους Elon Musk, Max Hodak και Paul Merolla το 2016.
Η Neuralink κατασκευάζει εμφυτεύσιμες συσκευές BCI (Brain-Computer Interface). Δηλαδή μικροσκοπικές εμφυτεύσιμες συσκευές που ανταλλάσουν πληροφορίες με τον εγκέφαλο.
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας, μεγάλου εύρους ζώνης, μεταξύ ενός βιολογικού εγκεφάλου και ενός υπολογιστή, ώστε να καταπολεμήσουν νευρολογικές παθήσεις και ίσως μελλοντικά να ενισχύσουν τις δυνατότητες κάθε ανθρώπου με την χρήση μίας τέτοιας συσκευής.
Μία Μαϊμου Πληκτρολογεί Τηλεπαθητικά
Πριν περίπου ενάμιση χρόνο είχαμε δει τον Pager (μαϊμού) να παίζει τηλεπαθητικά pong χρησιμοποιώντας το εμφυτευμένο chip N1.
Στην νέα επίδειξη είδαμε τον Sake να πληκτρολογεί τηλεπαθητικά κουνώντας τον κέρσορα πάνω στα πλήκτρα που ανάβουν. Μέσα σε αυτό το διάστημα οι ερευνητές της Neuralink έχουν βελτιώσει την ταχύτητα και την ακρίβεια της επικοινωνίας με την συσκευή N1 και έτσι πλέον μία μαϊμού μπορεί να πραγματοποιήσει διεργασίες που απαιτούν μεγαλύτερη ακρίβεια όπως η πληκτρολόγηση με ποντίκι.
Ο Elon Musk αστειεύτηκε στην παρουσίαση με το γεγονός ότι η μαϊμού μπορεί να πληκτρολογήσει αλλά δεν ξέρει ακόμα ορθογραφία.
Στην παρουσίαση ο Elon Musk τόνισε πως αντιμετωπίζουν τα ζώα με σεβασμό και πραγματοποιούν εκτενείς δοκιμές προτού προβούν σε δοκιμές πάνω στα ίδια τα ζώα.
Πρώτες Δοκιμές σε Ανθρώπους
Στην παρουσίαση αναφέρθηκε πως έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα στον FDA – τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, και αναμένεται πως ίσως ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους σε 6 μήνες από τώρα.
Μελλοντικές Εφαρμογές
Από τις πρώτες προκλήσεις που θέλει να αντιμετωπίσει η Neuralink στον πραγματικό κόσμο είναι η επαναφορά κίνησης σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία και η επαναφορά της όρασης.
Η λογική πίσω από την αποκατάσταση της κίνησης είναι ότι ενώ ο εγκέφαλος λειτουργεί κανονικά, η επικοινωνία με τα νεύρα του υπόλοιπου σώματος μπορεί να έχει διακοπεί λόγω κάποιου προβλήματος στην σπονδυλική στήλη. Με την εμφύτευση συσκευών πριν και μετά την προβληματική περιοχή θα μπορούσε να αποκατασταθεί η επικοινωνία και να επανέλθει η κινητικότητα.
Για την αποκατάσταση της όρασης, αναφέρθηκε πως θα μπορούσε να αποκατασταθεί η όραση ακόμα και σε ανθρώπους που γεννήθηκαν χωρίς όραση καθώς ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου υπάρχει και μπορεί να λειτουργήσει.
Προκλήσεις στην Ασύρματη Φόρτιση
Εκτενής αναφορά έγινε σε διάφορες τεχνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Neuralink στην κατασκευή των N1 chips. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι αυτό της ασύρματης φόρτισης.
Η N1 συσκευή είναι μία εμφυτεύσιμη συσκευή διαμέτρου 8 χιλιοστών που επικοινωνεί ασύρματα με wifi και φυσικά φορτίζει ασύρματα.
Η ασύρματη φόρτιση σε μία εμφυτεύσιμη συσκευή έχει πολλές επιπλέον προκλήσεις. Η επαφή με τον φορτιστή δεν μπορεί να εξασφαλίζεται με μαγνήτες όπως για παράδειγμα στα smartwatch σήμερα. Συνεπώς, θα πρέπει η φόρτιση να έχει ανοχή σε κινήσεις και κραδασμούς.
Επίσης, λόγω της πολύ ευαίσθητης φύσης της συσκευής και του σημείου εμφύτευσης, η φόρτιση δεν θα πρέπει να ανεβάζει την θερμοκρασία της συσκευής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τους 2 βαθμούς κελσίου.
Κατασκευαστικές Προκλήσεις – Δυνατότητα Αναβάθμισης
Ένα ακόμα σημαντικό τεχνικό ζήτημα είναι η δυνατότητα αναβάθμισης ή αντικατάστασης της συσκευής. Η διαδικασία της τοποθέτησης θα πρέπει να είναι 100% αναστρέψιμη έτσι ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί μία παλιά συσκευή χωρίς να προκληθεί κάποια βλάβη στον εγκέφαλο. Σε περίπτωση βλάβης της συσκευής ή σε μία πιθανή αναβάθμιση, η συσκευή θα πρέπει να μπορεί να αφαιρεθεί και να αντικατασταθεί χωρίς πρόβλημα.
Ο Elon Musk αναφέρθηκε στην περίπτωση της αναβάθμισης με μία αναλογία στα κινητά της Apple.
“Η πρώτη συσκευή της Neuralink θα είναι σαν το πρώτο iphone. Κανείς δεν θα ήθελε ένα iphone 1 κολλημένο στο κεφάλι του όταν κυκλοφορεί το iphone 14”.
Προκλήσεις στην Ρομποτική Χειρουργική – Ζωντανή Επίδειξη Τοποθέτησης N1
Τέλος, έγινε και πάλι αναφορά στον τρόπο που γίνεται η τοποθέτηση του chip.
Όπως ήταν ήδη γνωστό, το chip τοποθετείται μέσα από μία τρύπα 8mm στο κρανίο με την βοήθεια ενός ρομποτικού χειρουργού με το όνομα R1.
To R1 αναλαμβάνει την διαχείριση και την τοποθέτηση των μικροσκοπικών ηλεκτροδίων στα κατάλληλα σημεία του εγκεφάλου, όμως ακόμα υπάρχει η ανάγκη για την παρέμβαση ανθρώπου χειρουργού για βασικές διαδικασίες όπως η τομή στο κρανίο.
Σκοπός στο μέλλον είναι η πλήρης αυτοματοποίηση της διαδικασίας μέσω του ρομποτικού χειρουργού έτσι ώστε η διαδικασία να γίνει πιο ασφαλής και οικονομικά προσιτή σε ευρύτερο κοινό.
Στα πλαίσια της παρουσίασης πραγματοποιήθηκε και τοποθέτηση του N1 chip από το R1 σε ψεύτικο εγκέφαλο σε ζωντανή μετάδοση!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλο το event στο παρακάτω βίντεο: