Είναι Εφικτή η Μεταφόρτωση Συνείδησης;

Κοινοποίηση:

Ο χρόνος που περνάμε σε αυτόν τον κόσμο κάποιες φορές μοιάζει ατελείωτος και άλλες φορές μοιάζει σαν μια μικροσκοπική στιγμή. Ειδικά αν συγκρίνουμε τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου με τα χρόνια που υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας, ή με τα χρόνια που θα συνεχίσουν να υπάρχουν και μετα από εμάς, η παρουσία μας μοιάζει αμελητέα.

Συνηθίζουμε να νοσταλγούμε στιγμές του παρελθόντος, όμως πολλοί από εμάς νιώθουμε αυτή τη “νοσταλγία” για το μέλλον που δεν θα ζήσουμε. Βλέποντας τον ρυθμό που εξελίσσεται η τεχνολογία και το πώς μεταμορφώνεται ο κόσμος μας μέσα σε ελάχιστα χρόνια, δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πως θα είναι ο κόσμος μας σε μερικές εκατοντάδες χρόνια από τώρα.

Δεν είναι καθόλου παράξενο λοιπόν να αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής μας ή ακόμα και να φτάσουμε κάποια στιγμή, με κάποιον τρόπο, στην αθανασία!

Αν μπορούσαμε να απαλλαχθούμε από τους περιορισμούς και την φυσική κατάληξη του βιολογικού μας σώματος, ίσως θα μπορούσαμε να κατακτήσουμε την αιωνιότητα μεταφέροντας την συνείδηση μας σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα. 

Θα μπορούσαμε άραγε να μεταφέρουμε ή να αντιγράψουμε την συνείδηση μας όπως μεταφέρουμε μια εικόνα σε έναν υπολογιστή;

Η ιδέα της μεταφόρτωσης συνείδησης, αυτή η φαινομενικά τρελή ιδέα, έχει απασχολήσει πολλούς φιλοσόφους και επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες. Μολονότι αυτή τη στιγμή μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, υπάρχει αρκετός χώρος για συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα!

Για πολλούς η ιδέα του διαχωρισμού του βιολογικού εγκεφάλου μας από την συνείδηση διέπεται από δυϊσμό και δεν αντιμετωπίζεται σαν ένα πιθανό σενάριο. Όμως η κατανόηση μας για την συνείδηση και για τον εγκέφαλο μας είναι ακόμα πολύ περιορισμένη για να μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Ερωτήματα

  • Είναι τεχνολογικά εφικτή η μεταφόρτωση συνείδησης;
  • Ποια είναι τα πιο πιθανά σενάρια για την πραγματοποίηση της;
  • Ο ψηφιακός μας εαυτός θα είναι απλά ένα αντίγραφο, ή θα είναι ένας ζωντανός οργανισμός με συνείδηση;
  • Πως θα ήταν ένας κόσμος όπου η μεταφόρτωση συνείδησης είναι πραγματικότητα;
  • Τι επιπτώσεις θα είχε στην κοινωνία και στην οικονομία ένα τέτοιο μέλλον;
  • Ποιες είναι οι ηθικές ανησυχίες σε ένα μέλλον που η μεταφόρτωση συνείδησης είναι πραγματικότητα;

Αυτές και ακόμα περισσότερες ερωτήσεις προσπαθήσαμε να απαντήσουμε με τον Αποστόλη από το Apostories στο κανάλι του στο YouTube!

Δείτε το σχετικό βίντεο στο κανάλι Apostories και περιμένουμε την γνώμη και τις εντυπώσεις σας στα σχόλια!

Μεταφόρτωση Συνείδησης feat Tech to me About it (Mind Upload)

Ήταν πολύ μεγάλη μου χαρά που συνεργάστηκα με τον Αποστόλη για αυτό το βίντεο και το αποτέλεσμα νομίζω μας δικαίωσε! 

Μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι του Αποστόλη για να δείτε την εξαιρετική δουλειά που κάνει πάνω στην ευρεία θεματολογία με την οποία καταπιάνεται!